Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Parodontologija

Parodontopatija je hronično zapaljenje gingive, koje pripada najčešćim oboljenjima u stomatologiji. Zbog prisustva naslaga (naslage) na zubima dolazi do zapaljenja koje zahvata potporni aparat zuba. Bakterije koje sadrži naslage dovode do razgradnje gingive i formiranja gingivalnog džepa, što je jedan od znakova krvarenja desni pri pranju zuba.

Lečenje se sprovodi tokom više nedelja. Vaš stomatolog vrši profesionalno čišćenje tvrdih i mekih naslaga sa zuba, a zatim je neophodna pravilna obuka pacijenta o pravilnim tehnikama pranja zuba i čišćenju usne duplje. Samo redovnim kontrolnim pregledima se kontroliše uspeh lečenja parodontopatije.

Zašto je važno brinuti o Vašim desnima

Uzroci i simptomi


Jedan od ključnih uzroka parodontopatije je plak, bezbojni film bakterija koji se formira na površini zuba. Ove bakterije proizvode toksine koji mogu iritirati gingivu i izazvati upalu. Ako se plak ne ukloni pravilno, može se pretvoriti u tvrdu naslagu, poznatu kao kamenac, što pogoršava stanje.

Simptomi parodontopatije mogu uključivati crvenilo i oticanje desni, krvarenje prilikom pranja zuba ili konzumiranja hrane, loš zadah i eventualno gubitak zuba. Ovi simptomi se često ignorišu, ali nepravilno lečenje ili nedostatak lečenja može dovesti do ozbiljnih problema.

Lečenje i Prevencija

 

Lečenje se obično sprovodi tokom više nedelja i može uključivati nekoliko faza. Vaš stomatolog će prvo izvršiti profesionalno čišćenje tvrdih i mekih naslaga sa zuba kako bi se uklonili izvor upale. Nakon toga, pružiće vam pravilnu obuku o pravilnim tehnikama pranja zuba i čišćenju usne duplje kod kuće. Ovo je ključno za održavanje oralnog zdravlja i sprečavanje ponovnog nastanka parodontopatije.

Takođe je važno napomenuti da samo redovnim kontrolnim pregledima kod vašeg stomatologa može se efikasno kontrolisati uspeh lečenja parodontopatije. Vaš stomatolog će pratiti napredak, identifikovati eventualne komplikacije i prilagoditi plan lečenja prema potrebi.

U Dental Family Stojanović, posvećeni smo očuvanju vašeg oralnog zdravlja i pružanju najbolje moguće nege za vaše desni i zube. Ako primetite simptome parodontopatije ili želite više informacija o prevenciji i lečenju, slobodno nas kontaktirajte. Vaš osmeh i oralno zdravlje su naša prioritet.